Μνήμη Τάσου Μήνη

Ο Τάσος Μήνης (1919-2005) μπήκε στη Σχολή Ικάρων το 1940. Πολέμησε στη Μέση Ανατολή και τραυματίστηκε για πρώτη φορά στη μάχη του Ελ-Αλαμέιν. Το 1952 τέθηκε σε πολεμική διαθεσιμότητα με το βαθμό του σμηναγού. Τον Απρίλιο του 1972 συνελήφθη για την αντιδικτατορική του δράση και τον Ιούνιο του ίδιου έτους οδηγήθηκε στο ΕΑΤ/ΕΣΑ, όπου παρέμεινε και βασανίστηκε επί 111 μέρες.

Το Φεβρουάριο του 1973 καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών σε πρόσκαιρη κάθειρξη 9 ετών και 10 μηνών. Αποφυλακίστηκε τον Αύγουστο του 1973 με την αμνηστία, αλλά η εκ νέου κήρυξη του στρατιωτικού νόμου, το Νοέμβριο του 1973, σήμανε τη συνέχιση της καταδίωξής του από την ΕΣΑ.

Στις 25 Νοεμβρίου του 1973, μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο διοικητής της ΕΣΑ, ταξίαρχος Δημήτριος Ιωαννίδης, ο «αόρατος δικτάτωρ», ανέτρεψε τον Γεώργιο Παπαδόπουλο.

Έτσι, ο Τάσος Μήνης αναγκάστηκε να περάσει στην παρανομία έως τη Μεταπολίτευση. Εκείνη την περίοδο ο πατέρας μου, Νάσος Μπράτσος, επιστήθιος φίλος του από τη Σχολή Ικάρων, ήταν ο άνθρωπος που πρώτος τού έδωσε καταφύγιο σπίτι μας για 3 μέρες, προκειμένου ο Μήνης να αποφύγει την εκ την νέου σύλληψή του από την ΕΣΑ. Στις εκλογές του 1974 εκλέχτηκε βουλευτής Β΄ Αθηνών με την Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις.