Ποιητικές συλλογές ώριμης θέασης και νεανικής φρεσκάδας

της Μαρίας Στασινοπούλου
Εφημερίδα των Συντακτών, ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ, 13.11.2016

agis-bratsos-anapantites
Αγης Μπράτσος «Αναπάντητες» Κέδρος, 2016 Σελ. 78 |

Οι Αναπάντητες είναι το έβδομο κατά σειράν ποιητικό βιβλίο του Αγη Μπράτσου. Προηγούμενα: Prima Vista, Ζωηρή θέα, Σαν μουσική, Σκληρή αφή, Πρώτο φως, Τόσα λόγια. Περιέχει πέντε ποιητικές συνθέσεις («Προς Θερμοπύλες», «Αναπάντητες», «XXX Movies», «Ζωή σε τιμή γνωριμίας», «Νεκρή φύση»), αφιερωμένες σε πρόσωπα οικεία και αγαπητά. Συχνά, ως μότο, αλλά και μέσα στους στίχους, δηλωμένες ή υπόρρητες διακειμενικές οφειλές, από τον Σικελιανό, τον Παλαμά και τον Παπαδιαμάντη μέχρι τον Πεσόα, τον Βιτγκενστάιν και τον Μπάνβιλ.

Ο χρόνος, η ιστορία, το «φαιδρόν» της αιωνιότητας, η διάρκεια του πάθους, το σώμα και το μυαλό, το πνεύμα και το άπιαστο και μετέωρο της ψυχής, οι ιδέες και οι συλλογικές διεκδικήσεις. Ο Μπράτσος συνεξετάζει αλλά δεν «μπερδεύει τη ζωή με την τέχνη». Διαλέγεται με τον «άλλο», με την κοινωνία, αλλά και με τη φύση, τα δέντρα, ακόμα και με τα πράγματα, τις μάρκες αυτοκινήτων.

«Κάθε δυσκολία είναι ρεαλισμός. / Δεν κρύβει φανταστικούς λωτούς. […] / Αλλά τι να κάνει κανείς τους λωτούς; / Υπάρχουμε. Κυρίως αντέχουμε. / Οχι μόνο τα πάντα, μα και το τίποτα / που λίγο πολύ μας αναλογεί.».

Ποίηση ώριμη, κατασταλαγμένη, ύφος θυμοσοφικό, κάποτε υπονομευτικά ειρωνικό.