Σκληρή Αφή (Κέδρος, 2004)

Σκληρή Αφή (Κέδρος, 2004)
Φωτογραφία εξωφύλλου
Bruno Barbey/Εσαουίρα,
Μαρόκο, 1995

Ποιήματα για τα φωτεινά ψεύδη του έρωτα. Οι εραστές με αναίμακτα χάδια ψιθυρίζουν μιαν άλλη ορατότητα, έναν ορίζοντα ηχηρό σαν ράπισμα στο μηδαμινό χρόνο. Παντού γύρω τους πάθη που διψάνε για ιδανικά και αθάνατα φιλιά. Εθισμένοι στο αναπάντεχο διασχίζουν την απουσία και με λίγη φαντασία μαλακώνει ο χρόνος. Ας μοιάζει ανέκφραστος ο ουρανός, το σύμπαν θα αφεθεί τελικά στα χέρια όσων ορέγονται την αθωότητα.


Κριτικές

Αρθρωμένη στους αντίποδες του ενδημικού ναρκισσισμού, που ταλανίζει άλλους ομηλίκους και μη ομοτέχνους του ποιητή, η Σκληρή αφή αντιστέκεται τόσο στις Σειρήνες της κάθε είδους βαρύγδουπης συνθηματολογίας, όσο και σε εκείνης της αγοραίας, ποιητικίζουσας έκφανσης. Το ουσιαστικό διαθέτει την αρχική μαρμαρυγή του. Το εύρημα δεν οδηγείται στη ραγδαία αυτοϋπονόμευσή του. Το ρήμα εξακολουθεί να αιφνιδιάζει, σπεύδοντας να προωθήσει την ανάπτυξη της κυτταρικής ποιητικής ιδέας, αλλά δεν φθείρει την αναγνωστική πρόσληψη. Κι αυτά συμβαίνουν συστηματικά, αποτελώντας ταυτόχρονα τα κυρίαρχα γνωρίσματα της συλλογής, η οποία συνεχίζει να διερευνά τις υφολογικές προοπτικές, πoυ πρότειναν τα προηγούμενα βιβλία του Άγη Μπράτσου.
Γιώργος Βέης, ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Κ, τεύχος 9, Νοέμβριος 2005

Με μια εύστοχη ποιητική ανάπλαση της καθημερινότητας πλάθει το νέο του βιβλίο «Σκληρή αφή» (εκδ. Κέδρος) ο Άγης Μπράτσος.
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Ευθύνη, τεύχος 419, 2006